Dags att öppna upp sommarstugan inför semestern

Dålig luft och instängd lukt i sommarstugan är vanligt förekommande problem.
Läs om hur Oscar och Linas sommarstuga i Mariefred numera känns fräsch året runt.


Objekt: Sommarstuga Mariefred / boyta 52+52 m2
Antal enheter: 2 st badrumsfläktar Klimat K7, 2 st tilluftsventiler Klimat K2 termostat och 1 st tilluftsventil Klimat K1 Silent
Färdigställt: 2020
Referens: Oscar och Lina


Oscar och Lina köpte sin sommarstuga för 5 år sen. Tidigt märkte de att det var fuktigt och luktade i källaren. Här installerades en Klimat K7 som går på grundflöde året om. Omgående försvann dålig lukt och fukten försvinner snabbt efter dusch och bastu. De kan nu torka kläder där nere vilket de inte kunde göra innan fläkten installerades.

Inomhusluften i själva boendedelen av stugan var inte heller bra. Det fanns t.ex. gamla klaffventiler som antigen varit helt öppna eller helt stängda. Efter byte till termostatstyrda Klimat K2 ventiler får de nu filtrerad, frisk luft och slipper själva öppna och stänga ventilen beroende på årstid och yttertemperatur.

I vardagsrummet har det inte funnits någon tilluft alls, och luften tog alltid slut så fort braskaminen tändes. Nu har det installerats en tilluftsventil Klimat K1 Silent som med hjälp av ett dragsnöre enkelt kunna justera upp flödet när brasan tänds.

För att få fräsch luft i stugan året om så installerades också en Klimat K7 på toaletten på övervåningen (här finns ingen dusch) som går på läge 1, grundflöde och närvarosensor för toalettbesöken (fuktstyrningen slår aldrig till).

Badrumsfläktar och tilluftsventiler är den enkla lösningen
Totalt installerades två stycken tilluftsventiler Klimat K2 och en Klimat K1 Silent som tillsammans ser till att rätt luftmängd kommer in i sommarstugan. I källaren och på toaletten sitter nu den tysta och effektiva badrumsfläkten Klimat K7. Fläktarna går hela tiden på lågvarv och växlar automatiskt upp på högre varv vid behov, vilket skapar en perfekt luftomsättning.

– Vi har märkt en stor förbättring på inomhusluften och är verkligen nöjda med Klimatfabrikens energisnåla och smarta produkter, avslutar Oscar.